top of page

Відновлення ліцею в селищі Михайло-Коцюбинське на Чернігівщині

Оновлено: 5 серп. 2022 р.

480 учнів залишилися без освіти

6000 кв. м пошкоджено

60 млн. грн потрібно для відновлення



 

Освічена та думаюча нація – складна для управління. Знання, то є велика сила! Любов до культури, мистецтва, науки, вдосконалення зароджується і розвивається зі шкільних років. Вчителі навчають новому, знайомлять з історичними подіями, дають розуміння культури та спонукають самостійно мислити. Вони допомагають у формуванні особистості, додають впевненості й віри у власні сили.

Чернігівщина – одна областей, котра зазнала нищівних руйнувань. Серед перших прийняла на себе удар ворога. Одне з таких селищ є Михайло-Коцюбинське, що стало спершу жертвою, а потім і тимчасовою базою окупанта. Жителі знаходились більше 35 діб в окупації. Обстріли з позицій ворога, розташованих в околицях, були постійними. Заклади культури та освіти по всій країні перетворились на прихисток для громадян. Й ліцей у селищі Михайло-Коцюбинське не став виключенням. Але під час обстрілів один зі снарядів влучив до будівлі та на стадіон. На превеликий жаль, були й постраждалі, внаслідок того обстрілу.

Ліцей захистив всіх хто ховався в його підвалі. Своїм прихистком дав можливість людям пережити ті обстріли та тяжкі дні окупації. Але сама будівля понесла значних пошкоджень і втрат - зруйновані повністю комп’ютерний клас, кабінети хімії, фізики, частково кабінет біології, архів, кабінет захисту України. Коридори, підсобні та підвальні приміщення.

Загальноосвітній ліцей, був оснащений обладнанням для мультимедійного навчання, з бібліотекою та спортивними майданчиками, був місцем знань для 480 учнів не тільки місцевих, а й для прилеглих сіл.

На меті фонду “Future with Bees” допомогти селищній громаді у відновленні ліцею. Потрібно спільними зусиллями відновити освітній заклад до 1 Вересня. Дати можливість дітям зустріти перший дзвоник та повернутись до навчання. Адже звичні та буденні речі, котрих нам зараз так не вистачає, дають сьогодні впевненість, в тому, що буде завтра. А навчання для дітей – це пізнання та вивчення нового. Але не тільки! Ліцей – це звичний осередок для дітей, місце де вони спілкуються зі своїми друзями, вчителям, навчаються, обмінюються досвідом, надихаються. Це звичне та нормальне, без чого так складно уявити життя, та те – без чого залишились діти після 24-го лютого.

За оцінкою експертної комісії для відновлення, витрати на будівельні матеріали, вікна, двері, покриття та меблі, комп’ютерну техніку, обладнання, підручники та шкільний інвентар, знадобиться близько 60 млн гривень (еквівалентно сумі в 1,7 млн. доларів США).


Долучайтесь до програми відновлення Михайло-Коцюбинського Ліцею! Відновимо майбутнє для дітей! Відбудуємо Україну разом!



329 переглядів
bottom of page